کم‌طاقتی در برابر انتقاد دیگران

 اغلب كساني كه دوست ندارند نقاط ضعف خود را بشناسند و كارها و عملكردها و رفتارهاي خود را آسیب‌شناسی كنند، از انتقاد دیگران می‌ترسند، خطاهای خود را نمی‌پذیرند و دوست دارند همه تصور کنند که آن‌ها قادر به انجام هر کاری هستند، این افراد دارای هوش هیجانی پایینی هستند و این ضعف مانع رشد و ترقی آن‌ها خواهد شد.
امام سجاد علیه‌السلام در مورد افرادی که از شنیدن مدح لذت برده و از انتقاد دور شده‌اند می‌فرمایند:
«چه‌بسا اشخاصی که از بس خوبی‌شان را گفتند و مدحشان نمودند، فریب خوردند [و فاسد شدند] و چه‌بسا افرادی که چون از عیبشان چشم‌پوشی شد و موردانتقاد قرار نگرفتند، مغرور شدند[1]»
خداوند متعال در سوره معارج کم‌طاقتی را به‌منزله ضعف انسان معرفی می‌کند.

«انسان حريص و كم­طاقت آفریده‌شده. هنگامی‌که بدى به او رسد بيتابى مى‏كند؛ و هنگامی‌که خوبى به او رسد مانع ديگران مى‏شود.[2]»
این افراد فکر می‌کنند که مسیری را که انتخاب کردند صحیح است، به این دلیل اجازه انتقاد کردن را به دیگران نمی‌دهند و همین نگرش موجب ادامه دادن مسیر اشتباهشان می‌شود. خداوند متعال در مورد این‌گونه افراد می‌فرماید: «آن‌ها كه تلاش‌هایشان در زندگى دنيا گم (و نابود) شده بااین‌حال، مى‏پندارند كار نيك انجام مى‏دهند![3]»

انسان اگر بخواهد از تباهی نجات یابد و دچار رسوایی بین دوستان نشود باید به نصیحت‌های دیگران گوش دهد و در مقام عمل آن را به کاربندند.


1.زخرف (51/52)
2. محمد باقر مجلسی، بحارالانوار، ج75، ص139.
3. إِنَّ الإِنسَانَ خُلِقَ هَلُوعاً. إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعاً. وَإِذَا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعاً (معارج/19 -21).
4. قُل هَل نُنبّئُکُم بِالاَخسَرینَ اَعمالاً الّذینَ ضَلَّ سَعیُهُم فِی الحَیاةِ الدُّنیا وَ هُم یَحسَبُونَ اَنّهُم یُحسِنُونَ صُنعاً (کهف/104).

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی

درخواست بد!

پارامتر های درخواست شما نامعتبر است.

اگر این خطایی که شما دریافت کردید به وسیله کلیک کردن روی یک لینک در کنار این سایت به وجود آمده، لطفا آن را به عنوان یک لینک بد به مدیر گزارش نمایید.

برگشت به صفحه اول

Enable debugging to get additional information about this error.