تاثیرهوش هیجانی در زندگی 15(ادامه بحث)
قبل در خصوص دو مورد از نقاط قوت انسان نوشتیم در این بخش دو مورد از نقاط قوت انسان را ذکر می کنیم.
سوم. یقین
افراد خودآگاه دعوتشان همراه با استدلال ویقین است زیرا آنها به دعوت خود علم دارند، خود را باور دارند؛ و از مرحله خودشناسی به مرحله خودآگاهی هم رسیدهاند. به همین دلیل مبارزه همه پیامبران همراه با استدلال بوده است که مبنای آن یقین است.
زمانی شخص میتواند در دعوتش موفق باشد که به این مرحله از شناخت رسیده باشد.
آقاي محسن قرائتی در تفسیر آیه 75 سوره انعام مبارزه حضرت ابراهیم علیهالسلام با بتپرستان، ستارهپرستان و… را یقین و باور قلبی به خدای متعال میداند.
استدلال محکم و برخورد علمی با دیگران، نیازمند ایمان قلبی است. حضرت ابراهیم علیهالسلام هم پس از یقین، «لِيَكُونَ مِنَ الْمُوقِنِينَ» وارد استدلال شده که در سوره انعام بهطور مفصل به آن اشارهشده است.
رسیدن به مقام یقین در معرفت دینی و شناخت خدا، نشانه شجاعت و قوت قلب است. چنانکه حضرت علی علیهالسلام میفرمایند: «صاحب يقين شو تا قوي گردي »، البته یقین دارای درجات و مراتب است، قویترین انسان کسی است که از یقین بالاتری برخوردار باشد.
چهارم. قدرت تعقل و تفکر
داشتن روحیه تعقل از نشانه هاي بارز افراد خودآگاه است این افراد نسبت به مسائل اطراف خود حساس هستند. رفتار آنها مبتنی بر قوه عقل و تفکر است.
در بین موجودات زنده، انسان تنها موجودی است که دارای عقل و قوه تفکر و اندیشه است. در آیات متعددی انسان دعوت به تفکر و تعقل شده است. کلمه «افلا تعقلون» بهصورت مکرر انسانها را مخاطب قرار داده، چرا از این نیروی عظیم خود استفاده نمیکنید؟ تفاوت بین ارزش دنیا و آخرت منوط بهکارگیری این نیروی الهی است.
«وزندگی دنيا جز بازى و سرگرمى نيست و قطعاً سراى بازپسين براى كسانى كه پرهيزگارى مىكنند بهتر است آيا نمىانديشيد؟ »
امام صادق علیهالسلام تفکر صحیح را منشأ عمل میدانند:
«انسان در اثر تفكر ريسمانهاى خيمههاى دنيا را كنده و در مقابل، ريسمانهاى خيمههاى آخرت را ببندد و در حقيقت علائق دنيوى را كه وابستگى شديد پیداکرده است به علائق معنوى و اخروى تبديل كند. »
خداوند آیاتش را برای بشر فرستاد تا استعداد بشر را به تحرک وادارد تا جایی که با بهکارگیری نیروی عقل و اندیشه، کلام الهی را درک نماید. «قرآن وسيلهى تعقل و رشد بشر است. » و حقایق هستی را با تمام وجود حس نموده، حقّ و باطل را تشخیص داده و راه درست را پیدا و آن را بپیماید.
در روایات هم بر تفکر و اندیشیدن در خلقت آسمان و زمین تأکید شده است حتی یکی از نشانههای انسان قوی، بهکارگیری عقل در مقام عمل است. بهیقین اگر نعمت عقل نباشد، انسان به فکر انديشيدن و رسيدن به قلههای کمال و انسانيت نخواهيد رسيد و آنوقت همانند جانداران ديگر اسير شهوات و غرايز دنيايي خواهد شد. انسان موظف است تا در هرلحظه بهترين تصمیمگیری را داشته باشد و از انتخابهای سطحي دوري نمايد و اين در سايه انديشيدن به دست میآید، توصیه و تأکید ائمه اطهار علیهمالسلام گواه بر این مطلب است که استفاده از عقل در زندگی انسان منشأ خوبیها و اصلاح امور زندگی و راهنمایی و هدایتگر انسانها خواهد ب
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط روءيا دهقاني فيروزآبادي در 1394/12/27 ساعت 07:29:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |
1397/01/10 @ 09:33:50 ق.ظ
سلام .ان شاء الله سال 97 سالی مملو از برکت مادی ومعنوی برایتان باشد.
1394/12/27 @ 07:52:45 ب.ظ
مرکز تخصصی تفسیر شاهین شهر [عضو]
سلام دوست عزیز سالی پر از خیر و برکت را برای شما آرزومندیم!